Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

"ΠΟΝΤΟΣ - ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΓΗ", ΓΙΑΤΙ "ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ" ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΙΣΣΑ ΖΩΓΡΑΦΟ ...ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΟΦΙΑ ΑΜΠΕΡΙΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ
<<Η ζωγράφος των Ποντίων!
Σωστό και Δίκαιο! 
Αυτή είναι η αδερφή μου! 
Το χέρι της, το οδηγεί η καρδιά και η ιστορία.
Υπερήφανος και χαρούμενος γι' αυτήν>>!

Δημήτρης Αμπερίδης
Λυράρης Ποντιακής Μουσικής

Το ρεπορτάζ, παρακάτω του ΕΘΝΟΥΣ τα λέει όλα για εκείνη...

Αφορμή για τη δημιουργία ενός διαδραστικού πίνακα στάθηκε για μια ποντιακής καταγωγής ζωγράφο η νέα δραματική σειρά του OPEN
Το συλλογικό αυτό έργο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πόντος - Ματωμένη γη» και διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, πρόκειται να παραδοθεί στους ιθύνοντες του Open TV από τη ζωγράφο και εικαστικό, Σοφία Αμπερίδου, η οποία και εμπνεύστηκε και σχεδίασε το έργο.
«Είναι μια συλλογική δουλειά που προέκυψε με τη συμμετοχή του κόσμου που ήθελε να συμμετέχει εθελοντικά ζωγραφίζοντας. Προσπαθήσαμε όλοι να απεικονίσουμε το Κόκκινο Ποτάμι. Συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, άφησαν το χνάρι τους και όλοι μαζί απεικονίσαμε τη μνήμη του Πόντου» θα πει στο ethnos.gr η καλλιτέχνης, την οποία έχουν χαρακτηρίσει ζωγράφο των Ποντίων, μιας και εδώ και είκοσι χρόνια έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της δουλειάς της στον Πόντο και στην προσφυγιά.
Σύμφωνα με την κυρία Αμπερίδου το έργο «δείχνει το χάρτη του Πόντου, μορφές του Πόντου με χαρακτηριστικές φορεσιές αλλά και το δράμα που πέρασε ο ποντιακός λαός στα δύσκολα χρόνια».   Μάλιστα, μεταξύ εκείνων που πρόσθεσαν την πινελιά τους ήταν και οι δυο πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς του Open TV, Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση, όπως και ο ποντιακής καταγωγής ηθοποιός, Τάκης Βαμβακίδης, τον οποίο θα δούμε στο σίριαλ στο ρόλο ενός γηγενή Έλληνα του Πόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: