Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΑΙ Η ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΣΥΡΙΩΝ

Θ. Μαλκίδης 

Πριν από λίγες ώρες τα μέλη της Βουλής της πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ψήφισαν ομόφωνα την τροπολογία  με την  οποία αναγνωρίζεται η τέλεση της Γενοκτονίας εναντίον των Ασσυρίων και των Ελλήνων. 
Η πολιτεία αναγνώρισε επίσης την σφαγή που πραγματοποίησε ο ιρακινός στρατός το 1933 στην Σιμέλε. Οι δύο αυτές αποφάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη της βουλής, τόσο  των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι προσπάθειες του Κέντρου Ερευνών Ασσυριακής Γενοκτονίας (SEYFO Center), έφεραν αποτέλεσμα. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν σχετικά με την τροπολογία  που αναγνωρίζει την γενοκτονία που έγινε το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την σφαγή που έγινε το 1933 στην πόλη Σιμέλε του Ιράκ, ψηφίστηκε με ομοφωνία.

 Από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, οι 49 έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Στις προηγούμενες τροπολογίες που είχαν ετοιμαστεί γινόταν λόγος μόνο για την αρμενική γενοκτονία. Αλλά τελευταία εκτός από την Καλιφόρνια και σε 3 άλλες πολιτείες άρχισε η αναγνώριση και της ασυριακής και της ελληνικής γενοκτονίας.

ΑΤΜΑΝ : ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ο Σαμπρί Ατμάν-πρόεδρος του SEYFO Center δήλωσε σχετικά : ¨Είναι ένα ιστορικό βήμα. Εργαζόμαστε ώστε στο επόμενο διάστημα παρόμοιες αποφάσεις να πάρουν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Πιστεύουμε επίσης πως οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασύριων και των Ελλήνων σύντομα θα περάσουν και στα βιβλία ιστορίας στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.¨

Πηγή: https://anfturkce.com/dunya/kaliforniya-asuri-sueryani-soykirimini-tanidi-130230

12/9/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: