Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

ΟΙ ΜΑΝΑΝΤΖΕΡ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ "ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ" ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ 30.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ...ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Οι ομάδες καλύτερα να έχουν λιγότερα παιδιά παρά να καταδέχονται κάποιος να τους πληρώνει για να παίξει ο ''δικός του''.
"Ο γιος μου είναι πέντε χρονών, το επόμενο έτος θα ήθελα να τον πάω σε κάποια ποδοσφαιρική σχολή για να ξεκινήσει. Μου λέει πάντα: "Μπαμπά, θέλω να παίξω ποδόσφαιρο." Αλλά τον παίρνω στη φύση για να ψαρεύoυμε. Ειλικρινά, ο μόνος λόγος για τον οποίο θα ήθελα να κάνει αυτή τη δουλειά είναι τα οικονομικά οφέλη,γιατι αν σκεφτώ σήμερα το ποδόσφαιρο,το καλό που τον θέλω, θα ήταν καλύτερα να μείνουμε μακριά από αυτό το περιβάλλον.
Έχω κάνει αυτή τη ζωή και δεν φτύνω...

πάνω σε αυτό, αλλά είτε είστε ένας που κουβαλαει δύο μεγάλες μπάλες και έχετε αποψη ή αν είστε ενα ντροπαλό παιδί, λίγο κλειστό ... καλύτερα να το αποφύγετε. Έχω ζήσει τον κόσμο στις ακαδημίες για τέσσερα χρόνια, βλέπω πώς συμπεριφέρονται και βλέπω το ποδόσφαιρο όπως είναι. Η Ιταλία ζει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν υπάρχει καμία επιθυμία να το διδάξει κανείς. Τώρα ψάχνουν για τον ήδη ολοκληρωμένο παίκτη. Κάποτε υπήρχαν συνταξιούχοι παίκτες που δούλευαν με παιδιά, αλλά σήμερα οι ομαδες εξοικονομούν χρήματα και παίρνουν προπονητές που το κάνουν ως χόμπι ή ως δεύτερη δουλειά και αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ό, τι θέλουν στη ζωή τους. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας είστε στο γραφείο και το βράδυ στο γήπεδο με χιλιάδες σκέψεις στο μυαλό , ακόμη και με όλο το πάθος του κόσμου, δεν θα είστε ποτέ σαν κάποιον που έχει ζήσει το ποδόσφαιρο ως επαγγελμα, ξέρει τι είναι,τι θυσίες πρεπει να κανει και τι θυσίες πρεπει να κανουν τα αγόρια.
Πολλοί προπονητές στις ακαδημίες κατεβάζουν βίντεο από το διαδίκτυο για να σχεδιάσουν προπονήσεις, χωρίς να γνωρίζουν αν η άσκηση αυτή έχει νόημα για τα παιδιά. Ζητούν από τα αγόρια να μην μιλανε. Οι κινήσεις,η τοποθέτηση, η τεχνική και η ατομική τακτική δεν διδάσκονται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις. Είδα πως δουλεύουν στο Μπέργκαμο και δεν μπορείς να πεις "Κοιτάξτε τι τυχερη η Aταλαντα που έχει καλούς νέους παίκτες ". Όχι, υπάρχουν πράγματα που γίνονται με κάποιο τρόπο,δουλευουν οπως πρεπει. Σήμερα το άλμα απο τις ακαδημίες στην μεγαλη ομαδα είναι δύσκολο. Ο λόγος είναι ότι σκέφτονται το αποτέλεσμα και όχι την ανάπτυξη των αγοριών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν μπορείτε να προπονησετε τα παιδιά σύμφωνα με το παιχνίδι.Επειδή σε αυτή την ηλικία έχουν σχολείο, κορίτσια, βράδια με φίλους.Το παιδί μαθαίνει βημα προς βημα..
Ο γιος μου, όπως ήδη είπα, είναι πέντε ετών,αρχίζει να καταλαβαίνει κάτι όταν βλέπει ότι οι άνθρωποι με σταματούν για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί μου.Καταλαβαίνει ότι έπαιξα ποδόσφαιρο και ότι μ'εβλεπε ο κόσμος στην τηλεόραση, ακόμα δεν καταλαβαίνει ότι τώρα είμαι προπονητής.Αγαπώ αυτό το άθλημα. Θα ήθελα να είναι περήφανος για μένα .
Οι ιδέες είναι πιο σημαντικές από τα χρήματα. Φέτος είμαι βοηθός προπονητή στην ακαδημία της Κιέβο.Είναι μια μεγάλη εμπειρία, αλλά θα ήθελα να πάω πίσω και να παίζω με τα μικρότερα παιδιά.Τωρα θελω να συνεργαστώ μαζί τους, να δημιουργήσω μια σχέση, να εξηγήσω τις έννοιες και να δω ότι αρχίζουν να τις εφαρμόζουν, να βγαίνουν παίκτες στις ανώτερες κατηγορίες,τα παιδιά να κοιτάζουν με χαμόγελο.Εχω ιδέες και επιτρέψτε μου να συνεχίσω με τα παιδιά, τι μπορώ να ζητήσω περισσότερο;. Οι ομαδες αναζητούν μόνο αποτελέσματα.Ερχονται μανατζερ και λένε "αυτό το αγόρι πρέπει να παίξει" και δίνουν 30.000 ευρώ στον προπονητη. 
Καταλαβαίνω ότι οι σημερινές ομαδες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, αλλά αυτό παει πολύ. Καλύτερα να έχουν λιγότερα παιδιά παρα να καταδεχονται κάποιος να τους πληρώνει για να παίξει ο ''δικός του''.


Σιμόνε Τιριμπόκι

Πρώην Επαγγελματίας Ποδοσφαιριστής - Προπονητής ποδοσφαίρου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: