Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

ΑΓΙΑ ΗΜΕΡΑ Η 25η ΙΟΥΛΙΟΥ 1924 ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ...

να μια γωνιά το σπιτιού στην Κόνιτσα που μεγάλωσε ο Άγιος
Ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον, Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου του 1924. «Ήταν 40 ημερών όταν ήρθε η διαταγή να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών. Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης ο οποίος ήταν ιερέας του χωριού ζήτησε τότε να βαφτίσουν όλα τα μωρά, γιατί δεν ήξεραν αν θα επιζήσουν στο μεγάλο ταξίδι που θα έκαναν. Όταν ήρθε η ώρα να βαφτίσουν τον Παΐσιο είπε στη νονά του, Αναστασία Κορτσινόγλου, «σ’ αυτό το παιδί θα δώσω το όνομά μου γιατί θέλω κάποιος να μείνει στη θέση μου». Και πραγματικά ο Άγιος Παΐσιος στην πορεία ακολούθησε τα βήματα του Αγίου Αρσενίου», λέει....

συγκινημένη η κυρία Γεωργία. 
Μετά το μεγάλο ταξίδι, έμειναν στον Πειραιά για μερικούς μήνες και μετά πήγαν στην Κέρκυρα όπου κοιμήθηκε και κηδεύτηκε ο Άγιος Αρσένιος. Στη συνέχεια έμειναν για λίγο καιρό σε ένα χωριό της Ηγουμενίτσας και τελικά κατέληξαν στην Κόνιτσα. Σε αυτό το σπίτι πήγε ο Άγιος Παΐσιος όταν 2 ετών και όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Γεωργία, «εδώ μεγάλωσε, εδώ έπαιξε, εδώ γέλασε, εδώ έκλαψε και προσευχήθηκε ο Πάτερ Παΐσιος». Πήγε στο Α' δημοτικό Κόνιτσας και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του μαραγκού. Πολλά από τα αντικείμενα που έχει κατασκευάσει όπως και ένα εικονοστάσι, βρίσκονται φυλαγμένα σε προθήκες στο σπίτι του.
Επισκεφθήκαμε την οικία του Αγίου Παϊσίου είναι προσβάσιμη για το κοινό, αφού έχει μετατραπεί σε Μουσείο ενώ ρόλο ξεναγών ανέλαβαν η ανιψιά του Αγίου, Αντωνία Εζνεπίδου και ο αδερφός της Χρήστος.
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν στην οικία του Αγίου Παϊσίου εκθέτονται διάφορα προσωπικά του αντικείμενα και γραπτά τα οποία όπως εξηγεί η ανιψία του δεν βγαίνουν ποτέ από το σπίτι.

Μάλιστα η κυρία Εζνεπίδου εξέφρασε την αντίθεση του με την εμπορευματοποίηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με την εκμετάλλευση του ονόματος του θείου της.
 
Υπενθυμίζεται πως τέτοια φαινόμενα είχαμε και στην Κύπρο με τις πλαστικές του παντόφλες να εκθέτονται για προσκύνημα στη Λεμεσό και τα γυαλιά του στο Αγρίνιο.

Αυτές τις ημέρες με αφορμή την εορτή του Αγίου στην Κόνυτσα παρατηρείται κοσμοσυρροή με χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και πολλούς ορθόδοξους από τη Σερβία και τη Ρωσία που επισκέπτονται την περιοχή για να τιμήσουν τη μνήμη του.
 
Το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου δεν είναι εμπορεύσιμο. Η είσοδος είναι δωρεάν και είναι αρχή της οικογένειας πως δεν διατίθεται τίποτα προς πώληση.

Στα αυτία των συγγενών του Αγίου φτάνουν συχνά περιστατικά με διαφόρους να εκμεταλλευονται τη μνήμη του για εμπορικούς σκοπούς, με τη συγγραφή βιβλίων και τι διάθεση διάφορων αντικειμένων. Μάλιστα εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός πως αρκετοί παρουσιάζουν προφητείες του Αγίου Παϊσίου όπως τους βολεύει για να ερεθίσουν το κοινό.
 
Η ίδια αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παραμένουν σεμνοί και κρατούν χαμηλούς τόνους κόντρα στην εμπορευματοποίηση της επόχης στο όνομα του Αγίου Παϊσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: